Tanker rundt klimakrisa

Jippi, det snør ute!
For førse gang på veldig lenge laver det ned fra himmelen og den bare bakken dekkes endelig av et hvitt lag med skiføre og snøballer. Men vent nå litt, det er slutten av januar. Hvorfor er dette en sensasjon, igjen? Husker du tiden da det begynte å snø i november og vi måtte brøyte oss vei ut av innkjørselen? Det var tider, det!

3544950a-cba7-43a6-bbf4-19b1a59551f5-1860-000001eb2d272e33_tmp-1
Bamsefar deler frustrasjonen din.

Det er mer tydelig nå en noen sinne at noe i klimaet vårt ikke er helt riktig. Co2, metan og fandens oldemor fyller atmosfæren i en høyere og høyere grad og hindrer varmen sola gir oss fra å reflekteres tilbake ut i evigheten. Dette har vi kunnet helt siden Al Gore presenterte denne ubehagelige sannheten for oss i 2006, og vi har ikke glemt det siden.

Men heldig vis for oss er vi fornuftige, skattebetalende borgere, kjører bil bare når vi må og skyr unna flytrafikk som om det skulle vært pesten. For dette er akkurat det som skal til for å redde verden, ikke sant? Vel, på en måte, men ikke helt.
For mens du klarer å redusere din aktive produksjon av klimagasser betraktelig ved å skrape den “gamle” bensinbilen din til fordel for en Prius er det noen som klarer å redusere kostnadene på produksjonen av denne bilen ved å fyre fabrikkene som produserer herligheten, båtene som frakter den til deg og strømmen som driver den på… Kull og råolje! Hurra! Akkurat strømmen som driver den har Norge klart å løse nesten utelukkende med vannkraft, men dette er heller unntaket som bekrefter regelen for hvordan resten av verden produserer energien sin.

Mmmm, råolje.

Og det er her vi kommer til det jeg mener er det skumleste med det hele: Forurensning. Vet du hva som er den største kunstige dødsårsaken hvert år med veldig god margin? Forurensning. Ja, større enn malaria, større enn HIV/AIDS, til og med større enn fallende kokosnøtter. Det er ganske vanskelig å finne eksakte tall ettersom forurensning har så utrolig mange konsekvenser, men et relativt konservativt estimat er at det dør rundt 7 millioner mennesker årlig av forurenset luft/vann/mat osv. Det som muligens er en større tankevekker når det kommer til dette er at det rammer ikke kun fattige barn i Afrika, men det rammer deg, kjæresten din, bestemoren din og bikkja hennes. Og for å skremme deg litt mer vil jeg nevne at dette er ikke en eller annen esoterisk konsekvens som kommer til å ramme deg om 10 år, men dette er noe som skjer nå, akkurat nå, i denne stund. Se på klokka, DER! Der skjedde det. La du merke til det?

Er den ikke pen?

Jeg prøver ikke på noen måte å si at vi ikke burde ta global oppvarming på alvor, missforstå meg rett! Vi må gjøre alt vi kan for å minimere utslippet vårt, men samtidig som vi gjør dette er det vel så viktig at vi er klar over det større bildet. Ved å redusere forurensing vil vi bli tvunget til å bruke mer moderne metoder og dermed vil utslippene av klimagasser raskt følge etter, dette er en vinn-vinn situasjon hvis vi klarer å fokusere på de rette tingene. Det er lett å tilfredsstille den dårlige samvittigheten man har for et dårlig klima ved å ta beina fatt til butikken i stedet for å kjøre bil (noe som er veldig bra!), men tenker du da over hvor mye plastik som skulle til for å pakke inn varene du kjøper og hvor mange nautiske mil de økologiske vannmelonene har reist på skip drevet på råolje? Hmmm… Hadde det faktisk vært bedre å benytte den forbausende effektive forbrenningsmotoren som sitter i bensinbilen din til å kjøre til den lokale landhandleren som selger kortreist mat uten plastinnpakning? Godt mulig. Hadde det vært mye koseligere? Definitivt. De har hester og geiter der, det har de ikke på Rema.

Du kan både se kul ut og slippe partikler i lungene, vinn-vinn.

Håper jeg har fått tankene mine gjennom her uten å skape alt for mye forvirring og skremselspropaganda. Apropos skremselspropaganda, her er litt av det også:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s